18.08.2015 11:35

Veilig gebruik openbare wifi


Bij openbaar wifi kunnen kwaadwillenden de verbinding van een ander aftappen en daarmee het internetverkeer afluisteren. Ook kan een kwaadwillende ervoor zorgen dat iemand verbinding maakt met een vals netwerk.

Bij een draadloos netwerk gaat alle communicatie door de lucht via radiosignalen. Deze radiosignalen kunnen door iedereen in de buurt worden opgevangen. Als er kwaadwillenden in de buurt zijn, kunnen zij op die manier uw internetverkeer aftappen of beïnvloeden. Dit betekent dat de inhoud van uw e-mails, uw surfgedrag en zelfs uw wachtwoorden kunnen worden meegelezen of gewijzigd door anderen.

Risico's van afluisteren

  • uw e-mails kunnen worden meegelezen waardoor uw privéleven op straat kan belanden;
  • uw inloggegevens kunnen worden gestolen waardoor anderen uw accounts kunnen misbruiken en zich als u kunnen voordoen;
  • uw surfgedrag kan worden geregistreerd waardoor partijen ongemerkt een persoonlijk profiel van u kunnen vastleggen.

Risico's bij een vals netwerk

  • wanneer u ergens voor wilt inloggen kan een namaak-inlogpagina worden getoond die uw wachtwoord steelt;
  • websites die u normaliter vertrouwt kunnen misleidende of aanstootgevende informatie of virussen bevatten;
  • er kunnen valse updates voor apps worden aangeboden die in werkelijkheid een virus achterlaten.


Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een factsheet opgesteld voor het veilig gebruik van openbaar wifi. Het advies is om gebruik te maken van een beveiligde verbinding via een Virtual Private Network (VPN). Hiervoor heeft u een account nodig bij een VPN-aanbieder.

Zonder VPN

Bij het bezoek aan een website herkent u de beveiligde verbinding aan het internetadres dat begint met 'https://'. Vaak vermeldt uw browser ook een icoon van een hangslot.

Let ook op het juiste internetadres. Typ daarom zelf het adres in de adresbalk van uw browser. Klik niet op links in e-mailberichten en gebruik geen zoekmachine om inlogpagina’s te openen.

 

Meer info
Webdesign, webdevelopment by: Concreet geeft vorm | Design Valley