12.04.2013 10:01

Glasvezelring RID Utrecht


De RID Utrecht heeft een contract ondertekend voor de realisatie en het onderhoud van een aan te leggen glasvezelring. De glasvezelring gaat de zeven klantorganisaties van de RID met elkaar verbinden samen met de beide datacenters in Soest en Doorn.

De glasvezelverbindingen, ook wel het WAN genoemd, vormen de ruggengraat van de RID. De ring maakt een bandbreedte mogelijk van 10Gb/s en hoger. De technische architectuur van de RID is gebaseerd op Server Based Computing. Dit betekent dat elke actie van een gebruiker, vanaf het typen van een letter, verloopt via de verbindingen naar het datacenter. De verbindingen zijn dan ook cruciaal voor het garanderen van de service levels, zoals vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst.

Kabelbreuk

Het voordeel van een glasvezelring is dat een enkele kabelbreuk niet leidt tot het verbreken van de connectie van klantorganisaties met de datacenters. Kabelbreuken komen door graafwerkzaamheden helaas geregeld voor. Met de glasvezelring kan alleen een gelijktijdige dubbele kabelbreuk tot problemen leiden. De kans hierop is echter zeer klein.

Ondertekening

Op 3 april hebben de directeur van de RID Utrecht, Douwe Woudstra en de directeur van Eurofiber, Bart Oskam, een 5-jarig contract ondertekend voor de realisatie en het onderhoud van de glasvezelring. De ondertekening is de formele afronding van de Europese Aanbesteding die eind december is gepubliceerd. Eurofiber is een van de belangrijkste leveranciers van glasvezel aan de zakelijke markt, waaronder overheden. Eurofiber levert darkfiber, de RID doet zelf de belichting.

 

 


Webdesign, webdevelopment by: Concreet geeft vorm | Design Valley